Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát? Kattintás után a regisztrációkor megadott e-mail címére küldtünk egy linket, amelyre kattintva visszaigazolhatja, hogy valóban Ön a regisztrált felhasználó. A visszaigazolás után ugyanerre az e-mail-címre elküldjük új jelszavát.

Üdvözöljük az Artisjus PC serial number/service tag ellenőrző oldalán
Mire jó ez az oldal?

Regisztráció után lehetővé teszi a kiskereskedők számára a hordozható és asztali személyi számítógépek (PC) után fizetendő magánmásolási díjak nyomon követését, a gyártók és forgalmazók pedig már itt is elküldhetik az Artisjusnak a regisztrálandó serial number vagy service tag számok listáját.


Mi az a serial number vagy service tag szám?

A serial number (sn, s/n, sn#) vagy - egyes típusoknál – service tag szám egy 6-22 hosszúságú számjegy és betű kombinációjából álló szám, amely egyedileg azonosítja a személyi számítógépet. Az Artisjusnál pedig a serial numberek vagy service tag-ek alapján történik a személyi számítógépek utáni díjfizetés azonosítása, nyomonkövetése.


Miért kell magánmásolási díjat fizetni a személyi számítógépek után?

Az európai irányelvek értelmében a zenék, filmek, képek, irodalmi művek magáncélú másolása engedélyezett, de csak abban az esetben, ha ezt a szabadságot ellensúlyozza egy „méltányos kompenzáció”. Ezt Magyarország – akárcsak a legtöbb európai ország – az üres kép- és hanghordozók forgalma után fizetendő átalánydíjjal rendezi, hogy aztán az Artisjus, a HUNGART, az EJI, a FILMJUS és a MAHASZ a zenék, filmek, egyéb művek szerzőinek, előadóinak és előállítóinak eljuttassa a díjat.


Hogyan kerül felosztásra az magánmásolási díj?

Öt közös jogkezelő szervezet végzi a felosztást, mindegyik a saját felosztási szabályzata alapján, amely elérhető a weboldalán. A felosztási szabályzatokat a jogkezelő egyesületek tagsága állapítja meg, tehát maguk a jogtulajdonosok, belső demokratikus működésük alapján. Az öt jogkezelő, és az általuk képviselt jogosulti kör a következő:

  • Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (www.artisjus.hu): zeneszerzők, szövegírók, írók
  • Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (www.eji.hu): előadóművészek
  • Filmjus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete (www.filmjus.hu): filmszerzők és filmelőállítók
  • Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület (www.hungart.org): képzőművészek, iparművészek, fotóművészek
  • Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (www.mahasz.hu): hangfelvétel-előállítók